Ajka, Balatonfüred és Nagyatád távfűtése bánhatja az alapdíj csökkentést

Akár 50 százalékkal is csökkenthető lenne a távfűtés alapdíja – ez hangzott el múlt héten nyilvános kormányzati közlésekben. A lépés katasztrofális hatásokkal járna azokon a településeken, ahol az átlagosnál jóval magasabb az alapdíj, így gyakorlatilag ellehetetlenülne a távfűtés Ajkán vagy Nagyatádon.

A többinél még kellemetlenebbül érinthet néhány települést, ha valóban 50 százalékos alapdíjmérsékléssel folytatódik majd a rezsicsökkentés a távfűtésben. Az alapdíj mértéke ugyanis távhőszolgáltatónként eltérő, vagyis mintegy 80 különböző tarifa létezik az országban.

Az alapdíj aránya a teljes fogyasztói áron belül ráadásul társasházanként is eltérő, a fogyasztás alapon számolt hődíj ugyanis 70 százaléktól 50 százalékig terjed az esetek döntő többségében. Ennek megfelelően tehát számos olyan fogyasztó akad, ahol a fogyasztás mértékétől független alapdíj a számla ötven százalékát is kiteszi.

A vezetékhasználaton alapuló alapdíj elsősorban a fűtési idényen kívüli hónapokban jelent elengedhetetlen jövedelmet a távhőszolgáltatóknak, hiszen a szinte zéró fogyasztásból nem származik bevétel ilyenkor.

Az alapdíj csökkentése elsősorban azokat a településeket hozná rendkívül nehéz helyzetbe, ahol az átlagosnál nagyobb arányt képvisel az alapdíj a teljes bevételből. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége honlapján található ábra szerint ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben Nagyatád van. (Bár az adatok a 2013 eleji állapotokat jelölik, de mivel a rezsicsökkentés két fordulója egyformán érintette a távhőcégeket, így az itt található adatok pontosan mutatják a jelenlegi arányokat is.)

Átlagos lakás éves távhődíja (Forrás: Matászsz)

Átlagos lakás éves távhődíja
(Forrás: Matászsz)

Itt az átlagos lakásra jutó éves távfűtési költség körülbelül 180 ezer forint, ami gyakorlatilag megegyezik a magyarországi átlagos távhődíjjal. Ugyanakkor ennek mintegy felét, közel 90 ezer forintot az alapdíj teszi ki, ami a legmagasabb hazánkban, jóval felülmúlja az 50 ezer forintos átlagos éves alapdíj-értéket. A magas díjat indokolhatná, hogy a nagyatádi távhőszolgáltató rendelkezik az egyik legkevesebb fogyasztóval, hiszen így kis számú felhasználónak kell fenntartania a rendszert. Ugyanakkor Algyőn, ahol alig több mint 100 távfűtéses lakás található – amely az egy szolgáltatóra jutó legkisebb szám az országban – az alapdíj nem több 52 ezer forintnál évente.

Nagyatádhoz hasonlóan rossz helyzetben van Ajka is, ahol az alapdíj éves bontásban körülbelül 75 ezer forintot tesz ki egy átlagos távfűtéses lakás esetében. Igaz, itt az éves költség is csak 160 ezer forint körül alakul. Nagyatádhoz hasonló alapdíj-szinttel büszkélkedhet viszont Balatonfüred, ám ott a teljes, távfűtéshez kapcsolódó kiadás magasabb, mintegy 225 ezer forint évente – ami nem mellesleg a második legmagasabb az országban.

Habár nem kizárt, hogy a magas alapdíjjal rendelkező távhőszolgáltatók esetében van még tartalék az árakban, ám vélhetően ennek kiaknázásához beruházásokra, korszerűsítésre lenne szükség a hálózaton, ami nyilván nem hozna azonnal eredményt. Ezen kívül nem szabad elfelejteni, hogy a távhőszektor ma is évi több mint 50 milliárd forint kompenzációra szorul, hogy a cégek veszteséges működése mellett fenntartható legyen az ellátás. Így az alapdíj csökkentése várhatóan csak a szükséges támogatás mértékét emelné – utóbbit pedig a nem lakossági fogyasztók „dobják össze” a villanyszámláikon keresztül, tehát a kiesés végső soron itt csapódna le.

YouTube videó