Milliós büntetést hozhat az újabb rezsicsökkentés is

Egyelőre még nincs döntés arról, hogy a rezsicsökkentés következő hulláma október 15-től, vagy november 1-től váljon élessé. Habár a kérdés politikai szempontból mindegynek tűnik, szakmai oldalról más a helyzet. A szolgáltatók számlázási rendszere ugyanis nehezen illeszthető a hóközi árváltozáshoz, ami viszont ismét hibás számlákat, és milliós büntetéseket jelenthet.

Őszre a villamos energia, a gáz, és a távhő lakossági ára 20 százalékkal lesz alacsonyabb a tavaly decemberi értékhez képest, ám arról egyelőre nem született határozat, hogy az árcsökkentést október 15-én, vagy pedig november 1-jén kell-e végrehajtaniuk a szolgáltatóknak – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője múlt héten.

Politikai szempontból igazából nincs különbség a két időpont között, hiszen az nem jelent érdemi változást a fogyasztóknál, ha az ősz közepén csak 15 nappal később kezdenek el az olcsóbb ár mellett fűteni. A döntéshozók viszont két hetet nyerhetnek a jogszabályok és rendeletek megalkotásához, vagyis ahhoz, hogy összeszedjék a mostani, – januárhoz képest – 11,1 százalékos rezsicsökkentés fedezetét.

A szolgáltatóknál ugyanakkor egészen máshogy fest az ügy. A cégek számlázási rendszere ugyanis a hónap első napjától az utolsóig számol el egy-egy időszakot, így ebbe a keretbe nem illik bele az, ha hónap közben változik meg a díjszabás.

Arról nem is beszélve, hogy a hónap közepe előtt a szolgáltatók már postázzák a számlákat, vagyis ha október 15-re esik a változás, akkor az első érkező csekkekben még értelemszerűen nem lesz érezhető az újabb rezsicsökkentés. A következő számlán viszont visszamenőlegesen kellene feltüntetni az előző fél hónap megtakarítását, ami az alacsonyabb ár miatt következett be.

Technikailag ez azt jelentené, hogy a szolgáltatók önhibájukon kívül hibás számlákat állítanának ki. Hasonlóra a Tigáznál volt példa, ahol idén januárban a tavaly decemberi árak alapján számláztak több mint 71 ezer háztartásnak, emiatt pedig Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentés végrehajtását felügyelő politikusa 100 millió forintos büntetést helyezett kilátásba. Ettől végül eltekintettek, miután a gázszolgáltató a fogyasztók kártalanítására vállalt garanciát.

 

YouTube videó