Minek másik gázcég a Főgáz után?

Nem lenne túl sok értelme, ha az MVM a Főgáz után egy másik egyetemes gázszolgáltatót is megvásárolna. Habár volt olyan cég, amely a lakosságot ellátó üzletágát 1 euróért kínálta, azért az elosztóhálózat nyilván ennél többe kerülne. Ráadásul a Főgáz szolgáltatási területe bármikor kiterjeszthető.

Habár korábban a találgatásokban többször előkerült, hogy az MVM megveheti a két egyetemes gázszolgáltatót, a Tigázt és a GDF Suezt, ebben a mostani állás szerint nem lenne túl sok gazdasági racionalitás.

Mint arról elsőként beszámoltunk, a német RWE kiszáll a Főgázból, a későbbi hírek szerint pedig a cég kisebbségi, 49 százalékos részesedését az MVM vásárolja meg. Ezáltal pedig úgy jut hozzá a jelen körülmények között pénzügyi szempontból legeredményesebb egyetemes gázszolgáltatóhoz, hogy azért a lehető legkevesebbet kell fizetnie. Itt ugyanis nem kell ahhoz a teljes társaságot megvásárolnia az MVM-nek, hogy megszerezze abban az irányítást, hiszen a Főgáz többségi tulajdonosa ma is a főváros.

A piaci információk szerint a Tigáz olasz tulajdonosai már ősszel felajánlották az államnak a lakossági gázszolgáltatásukat. Önmagában az egyetemes üzletág gyakorlatilag ingyen átkerülhetne az MVM-hez, csakhogy a folyamatos veszteséget termelő lakossági szolgáltatás mellé a elosztóhálózat megszerzése már valóban igényelne forrást.

De az MVM számára akkor sem lenne valószínűleg nagy üzlet a Tigáz egészének megszerzése, ha azt néhány ezer euróért tehetné meg, hiszen a Főgáz a Tigáz területére is rendelkezik egyetemes szolgáltatói engedéllyel. Ráadásul a Főgáznak ott van ehhez az ügyfélszolgálati irodahálózata is.

Az állami energiacég számára így akár egyetlen egyetemes energiaszolgáltató megvétele is elegendő lehet a szolgáltatói engedély egész országra való kiterjesztésével. Innentől pedig szabályozási eszközökkel akár kiszorítható a lakossági ellátás többi szereplője a piacról.

Ugyanakkor egy mostani egyetemes szolgáltató területének kiterjesztése komoly költségekkel járna, nem elsősorban a fogyasztók megszerzése miatt, hanem a kötelezően nyitandó ügyfélszolgálati irodák magas számának köszönhetően. A kérdés innentől kezdve pedig az lesz, hogy egy-egy ellátási területen az ügyfélszolgálati rendszer kiépítése, vagy az ott jelenleg engedéllyel rendelkező szolgáltató megvétele kerül-e majd kevesebbe.

Ez ugyanakkor nem egyik napról a másikra zajlik majd, hiszen az MVM-nek komoly falat egyelőre az E.ON Földgáz Trade és Földgáz Storage beolvasztása is, ami mellé hamarosan a Főgázt is megkapják. Az integráció pedig idő- és munkaerő-igényes folyamat, különösen egy olyan cég számára, amely korábban nem jeleskedett ilyen jellegű terjeszkedésben.

YouTube videó

Visszakövetések

  1. […] jut, amely nem csak Budapesten, hanem a Tigáz ellátási területén is rendelkezik szolgáltatói engedéllyel, illetve az ennek fenntartásához szükséges ügyfélszolgálati irodahálózattal. A kisebbségi […]