Nem fogyna el pár nap alatt a gáztartalék

Kereken 30 napig tudná fedezni az ország teljes gázigényét a tárolókban lévő fűtőanyag, így nem igaz az, hogy „pár nap alatt” elfogyna a hazai gáztartalék. Ráadásul ennél valamivel tovább húznánk korlátozás nélkül akkor is, ha egy molekula gáz sem érkezne Ukrajna felől, mivel az osztrák határ irányából is tudnánk pótolni a kieső mennyiség egy részét.

Túl alacsony az MVM által megvásárolt magyarországi gáztárolók töltöttsége, ezért egy téli gázválság alatt pár nap alatt elfogyna az itthoni tartalék – mondta Holoda Attila, aki tavaly három hónapig töltötte be az energiaügyi államtitkári tisztséget. A számok azonban egyáltalán nem igazolják a szavait.

Mint arról korábban beszámoltunk, az előző évekhez képest tényleg rekord alacsony a tárolók töltöttségi szintje, mivel a 4,4 milliárd köbméteres kapacitásból mindössze 1,7 milliárd köbméter gáz található a létesítményekben.

Ugyanakkor a hazai gázfogyasztás alacsony szintje miatt ez a mennyiség akkor is elegendő, ha Ukrajna felől tartósan nem érkezik majd fűtőanyag a télen. A téli fogyasztás alig éri el a napi 70 millió köbmétert, szemben azzal a 80-90 millió köbméterrel, ami még a 2009-es gázválság során fogyott naponta.

Az E.ON-tól megvásárolt négy egységből összesen 55 millió köbméter vehető ki naponta, ami 1,7 milliárd köbméteres töltöttség esetén valamivel több mint 30 napra elég, ha nem számolunk a kivett gáz miatt csökkenő nyomással. (Úgy tudjuk, a mostani töltöttség némiképp szerencsésen alakult, hiszen normál esetben október 1-je után már kitárolnak a négy létesítményből, idén viszont a szokatlanul meleg ősz miatt még októberben is folytatódhatott a tárolók töltése.)

Hazai gáztartalékok az orosz szállítás nélkül

Hazai gáztartalékok az orosz szállítás nélkül

Emellé jön még a stratégiai tároló kapacitása, amely szintén nincs teljesen kihasználva. Az 1,2 milliárd köbméter helyett a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adatai szerint jelenleg csak 764,15 millió köbméter fűtőanyag található a szőregi létesítményben. Mivel ez a tároló – a hozzá tartozó 700 millió köbméteres kereskedelmi kapacitással együtt – napi 25 millió köbméter kitárolására képes, így ez a mennyiség ugyancsak 30 napra elegendő.

Így összességében akár napi 80 millió köbméter is elérhető lenne egyedül a tárolókból, így ha idén sem emelkedik tartósan 70 millió köbméter fölé a téli napi fogyasztás, akkor nem is kell maximális kapacitáson futtatni a tárolókat.

Különösen úgy, hogy a tárolókon kívül számíthatunk az Ausztria felől jövő, Mosonmagyaróvárnál belépő HAG-vezetéken érkező gázra is, amely naponta 13 millió köbmétert képes az országba juttatni. Habár döntő részt ezen is Ukrajnán keresztül futó orosz gáz érkezik, ez hozzáférést jelent a nyugat-európai gáztartalékokhoz is, vagyis a keleti csapok elzárása esetén is számíthatunk ebből az irányból fűtőanyagra. Ugyanilyen a hazai termelésű gáz is, amely további napi 7-8 millió köbmétert jelent, nyilvánvalóan teljesen függetlenül bármilyen válságtól.

Mindebből jól látszik, hogy Magyarországon a fogyasztás korlátozására csak akkor kell számítani, ha az orosz-ukrán gázvita esetleg több mint egy hónapig elhúzódna, és ez idő alatt extrém hideg időjárás sújtaná egész Európát, mert így a nyugati piacok is felszívnák az egyébként elérhető forrásokat. Illetve az jelenthetne még problémát, ha mondjuk Oroszország nem januárban, hanem valamikor februárban zárná el az ukrán vezetékeken a csapokat, mivel addigra a magyarországi tárolói töltöttség már jóval alacsonyabb lesz, mint most. Ez megfejelve egy az ideihez hasonló márciussal pedig már valóban aggasztó lehetne.

YouTube videó

Hozzászólások

  1. salv mondta:

    “Ugyanilyen a hazai termelésű gáz is, amely további napi 7-8 millió köbmétert jelent, nyilvánvalóan teljesen függetlenül bármilyen válságtól.”

    Es mivel lehet ravenni a MOL-t, hogy ennyit termeljen, amikor az alacsony atveteli ar miatt veszteseges a termeles? 2013-ban 10%-kal, 1.8 milliard kobmeterre csokkent az eves kitermeles. Ebbol rendeleti uton 1 milliard kobmetert 29 forintos atlagaron fel kell ajanlaniuk megvetelre. Ez alacsonyabb, mint a termelesi koltseg. Ezert esik a kitermeles, es ezert nincs beruhazas.

Visszakövetések

  1. […] tűnik. Az E.ON-tól az MVM-hez átkerült 4 gáztároló összesen naponta 55 millió köbmétert képes adni, legalábbis akkor ha tele van. Az MVM-hez tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján lévő […]