Problémás a hazai gáztartalék

Bár a napokban elhangzott nyilatkozatok szerint Magyarország megfelelő gáztartalékkal rendelkezik arra az esetre, ha Oroszország elzárná Ukrajna felé a csapokat, az adatokat megvizsgálva némiképp más helyzet rajzolódik ki. Ha keletről egyáltalán nem érkezne fűtőanyag, akkor a napi szükségletünket a tárolókból éppen hogy ki tudnánk elégíteni – már ha nem hoz a március a tavalyihoz hasonló hideget.

Ukrajna gyakorlatilag egy centet sem fizetett a februári gázfogyasztása után Oroszországnak, miközben Kijev közel 2 milliárd dollárral tartozik a Gazpromnak a fűtőanyag miatt. A mostani kiélezett helyzetben így ismét felmerült orosz részről a csapok elzárása. Ez a lépés hiába irányulna Ukrajna ellen, hazánk ugyancsak fűtőanyag nélkül maradna, hiszen az ideérkező gáz döntő többsége Ukrajnán keresztül érkezik.

A hazai gáztárolók adatai összességében nem tűnnek aggasztónak, ám ez csak felszínesen nézve igaz. A probléma ugyanis nem a föld alatt lévő készlet mennyiségével, hanem annak napi kitárolhatóságával van. Így tavasz elejére ugyanis a gáztárolók már jócskán kimerültek, ami azt is jelenti, hogy a létesítményekben lévő nyomás az optimálisnál jóval alacsonyabb, ezért jóval kevesebb fűtőanyag vehető ki azokból napi szinten, mint a tél elején.

Optimista és pesszimista forgatókönyv, ha az oroszok elzárnák a csapot

Optimista és pesszimista forgatókönyv, ha az oroszok elzárnák a csapot

Számok szintjén pedig ez rendkívül aggasztónak tűnik. Az E.ON-tól az MVM-hez átkerült 4 gáztároló összesen naponta 55 millió köbmétert képes adni, legalábbis akkor ha tele van. Az MVM-hez tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján lévő adatok szerint azonban a mai napon mindössze 10 százalékos a gáztárolók töltöttsége, vagyis a bennük lévő fűtőanyag mennyisége körülbelül 420 millió köbmétert tesz ki. Habár a gáztároló nyomása és a tárolt mennyiség nem egyenesen arányos, feltételezhető, hogy 10 százalékos töltöttségi szint mellett mindössze 10-15 millió köbméter vehető ki naponta a négy egységből.

Ehhez hozzájön még a stratégiai gáztároló, amely a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) honlapja alapján 652 millió köbméter fűtőanyagot rejt, ami nagyjából 50 százalékos töltöttségnek felel meg. A szőregi tároló technikai adatai szerint naponta 20 millió köbméter kitárolására alkalmas, ám ez a lecsökkent nyomás mellett jelenleg legfeljebb 13-15 millió köbméterre tehető.

Azonban nem csak a tárolókból szerezhet hazánk gázt, ha az oroszok elzárnák a csapot. A nyugati határ felől érkező HAG vezeték további napi 13 millió köbmétert szállít Magyarországra. Ezen kívül van még némi hazai termelés is, amely még 7-8 millió köbmétert jelent naponta.

Az MSZKSZ vezérigazgatója, Bártfai Béla tegnap azt közölte, a napi gázfogyasztás Magyarországon jelenleg az enyhe időjárásnak köszönhetően 30 és 50 millió köbméter között alakul. Mindez azt jelenti, hogy pesszimista forgatókönyv esetén a hazai készletek nem tudnák fedezni az igényeket, ha nem érkezne kelet felől gáz hazánkba. Hiszen a gáztárolókból és a többi forrásból legrosszabb esetben mindössze körülbelül 43 millió köbméter nyerhető ki napi szinten, ami csak akkor elegendő, ha az időjárás nem fordul rosszabbra.

Igaz, az Országos Meteorológiai Szolgálat egy hetes előrejelzése szerint a következő napokban is kitart a tavaszias időjárás. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy tavaly éppen március 15-én érkezett nagy mennyiségű hó és napokig tartó, rendkívül hideg időjárás hazánkba, amely a mostani helyzetben nagyon komoly gondot okozna a gázellátásban.

YouTube videó