Szelet vetettek, szenet arattak

Összesen 11 500 megawattnyi szénerőművet adnak át 2014 végéig Németországban a jelenleg ismert projekttervek szerint. A most szeptemberben készült német összeállítás alapján ezen kívül további mintegy 4000 megawattnyi szénre alapozott kapacitásra van elképzelés, ám ezek mindegyike az atomerőművek leállításáról szól tavalyi döntés előtt született.

Nem úgy tűnik, hogy a német energiaellátás sokkal tisztábbá válik az atomerőművek bezárásával: jelenleg összesen 14 széntüzelésű blokk tervei állnak készen, ebből 9 egység építése már elkezdődött, és vélhetően 2014 vége előtt be is fejeződik, míg egy új, 2200 megawattos erőművet idén szeptemberben állított üzembe az RWE.

Az tervezett blokkok összesen 15 308 megawattnyi kapacitást adnának hozzá az egyébként 90 ezer megawatt körüli német erőművi kapacitáshoz, vagyis csaknem a jelenlegi beépített teljesítmény több mint 15 százalékával növekedne az ország szénalapú energiatermelése.

Igaz, ezek az elképzelések egytől egyig még az előtt fogantak meg, hogy tavaly a német szövetségi kormány az atomerőművek fokozatos leállításáról döntött volna. A szeptemberben közölt összeállításból az is kiderül ugyanakkor, hogy tavaly óta 4 szénerőmű-projektet állítottak le, ebből hármat a helyi politikai ellenállás miatt. Ezek közül az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tervezett 810 megawattos szénerőmű helyett a Trianel Power egy 1200 megawattos gázerőművet készít elő a helyi nyomás miatt.

2014 végéig 11 548 megawatt kapacitás áll üzembe
(Forrás: Deutsche Unwelthilfe)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy közben Németországban ne nőne a megújuló erőforrásokat kihasználó erőművek kapacitása, hiszen egyedül idén júliusban 543 megawattnyi új szolár kapacitás csatlakozott a rendszerhez, amivel nap által előállított villamos energia teljesítmény közel 5000 megawattra nőtt.

A szén töretlen népszerűségének jelenleg két fő oka van. Egyrészt Európában ma rendkívül olcsón lehet szénhez jutni, másrészt pedig nagyon alacsony a szén-dioxid kvóták árszintje. Ma ugyanis körülbelül 8 euróért lehet venni a piacon egy tonna károsanyag kibocsátását lefedő egységet, miközben a szakértők szerint tartósan 30-35 eurós ár kellene ahhoz, hogy a gázos erőművek a tisztább technológiájukkal versenyképesek legyenek a széntüzelésű blokkokkal szemben. Pedig a kibocsátásban hatalmas a különbség, hiszen egy szenes erőműből nagyjából kétszer annyi károsanyag szabadul fel, mint egy gáztüzelésűből.

YouTube videó