A biztonsági tároló miatt kell a GVH-törvényt módosítani

Azért van szükség a Gazdasági Versenyhivatal jogkörének korlátozására, hogy a stratégiai gáztároló gond nélkül átkerülhessen a Magyar Fejlesztési Banktól az MVM-hez – tudta meg az EnergiaFocus.hu. Az E.ON-tól megvásárolt négy tároló mellé az ötödik ugyanis máskülönben versenyjogi aggályokat vetne föl.

Múlt héten vette tárgysorozatba a parlament gazdasági bizottsága Koszorús László és Bencsik János törvénymódosító javaslatát. Ennek lényege, hogy a „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített összefonódáshoz” nem kell a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérni. Tehát gyakorlatilag egy kormánydöntéssel bizonyos nagy jelentőségű ügyeknél elkerülhető a versenyjogi vizsgálat.

Mivel ilyen jellegű felvásárlás, összefonódás a közeljövőben itthon csak az energiaiparban képzelhető el, így a módosító javaslat célzottja egyértelműen az MVM. Az EnergiaFocus.hu információi szerint a GVH kiiktatására a stratégiai gáztároló megszerzése miatt van szükség.

Az állam ugyan megvásárolta a szőregi létesítmény többségi tulajdonát október elején, ám az az egyszerűség kedvéért a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) nevezte ki ennek kezelésére a fejlesztési miniszter, mivel az MVM az E.ON gázüzletágának megvásárlásával már azt megelőzően hozzájutott négy másik hazai gáztárolóhoz. Az ugyanakkor nem lenne logikus, hogy két állami cég külön-külön rendelkezzen tárolói kapacitással, így a cél az, hogy a stratégiai eszköz is az MVM-hez kerüljön át. Ez a lépés viszont azonnal versenyjogi eljárást vonna magával – kivéve, ha a fent említett törvénymódosító javaslat átmegy a parlamenten.

Bár a korábbi találgatások szerint a GVH jogköreit az egyetemes szolgáltatók, illetve az elosztó társaságok állami megvásárlása miatt tervezik csorbítani, ez nem állja meg a helyét. A GVH ilyen ügyben azért nem vizsgálná az MVM térnyerését, mivel a cég eddig nem volt szereplője az egyetemes szolgáltatói, vagy az elosztói piacnak, vagyis egy-egy társaság megvételekor nem lehetne szó arról, hogy az MVM döntő fölénybe kerülne ebben a szegmensben.

Mindenesetre egyelőre a parlament nem tűzte napirendre a javaslatot, ami jelentheti azt is, hogy a kormány hezitál a beadvány támogatásán. Másfelől viszont a késlekedésre okot adhat annak mérlegelése is, hogy egy ilyen törvénymódosítás mennyire verné ki a biztosítékot Brüsszelben.

YouTube videó