Bombát keresnek a Nabucco vonalán

By | 2013.06.21.

Bár továbbra is bizonytalan a Nabucco megvalósulása, jelenleg is zajlik a gázvezeték előkészítése Magyarországon: az EnergiaFocus.hu értesülései szerint épp második világháborús, fel nem robbant bombákat keresnek a Nabucco tervezett nyomvonalán.
Legalább még egy hónapot kell várni arra, hogy eldőljön az uniós hátszelű Nabucco projekt sorsa, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne zajlana tovább közben a gázvezeték előkészítése.
Magyarországon jelenleg éppen bombákat keresnek a szakemberek a vezeték tervezett nyomvonalán – tudta meg az EnergiaFocus.hu. A második világháborúból itt maradt robbanószerkezetek ugyanis jelentősen hátráltatnák az építkezést.
Természetesen nem a 40-es években lehullott bombák jelentik a legnagyobb gátat a Nabucco megvalósulása előtt, sokkal inkább az, hogy lesz-e elegendő gáz a vezetékben. Azonban az, hogy a Nabucco kap-e majd elegendő fűtőanyagot, legkorábban a jövő hónapban dőlhet el. Ekkor választja ki ugyanis az azeri Shah Deniz II. gázmezőt irányító konzorcium, hogy a Nabucco, vagy pedig a Trans-Adriatic Pipeline (TAP) szállíthatja majd el a kitermelt gázt Európa felé. Mivel jelenleg úgy néz ki, hogy a Nabucco számára ez az egyetlen valóban elérhető gázforrás, így egy a számára negatív döntés vélhetően a projekt végét jelentené.
Úgy tűnik azonban, hogy az európai gáztársaságok még hisznek a terv megvalósulásában, hiszen a Nabucco szállítókapacitására kiírt előzetes nyílt lekötési fázisban a vártnál jóval nagyobb érdeklődés mutakozott. Mint a Nabuccót összefogó konzorcium múlt héten közölte, a „gázvezeték mind a meglévő, mind a potenciális szállítók, valamint a Shah Deniz Konzorcium és annak ügyfelei részéről is erős érdeklődést tapasztalt”. – Nagy elégedettségünkre szolgál a potenciális szállítók érdeklődése a nyílt eljárási szakaszra vonatkozóan. Az élénk érdeklődésből egyértelműen látható, hogy milyen nagy az igény a Kaszpi-térségből érkező gázt az európai piacokra eljuttató Déli Gázfolyosóra, valamint a Déli Gázfolyosó zászlóshajó projektjére, a Nabucco gázvezetékre – fogalmazott Reinhard Mitschek, a Nabucco ügyvezetője az EnergiaFocus.hu-nak is eljuttatott közlemény szerint.
Kevésbé látszik viszont a Nabucco iránti elkötelezettség a befektetők részéről, hiszen tavaly áprilisban a Mol jelezte, nem finanszírozza tovább a beruházás előkészítését, idén márciusban pedig a német RWE szállt ki az üzletből úgy, hogy eladta a vezetékben meglévő részesedését az osztrák OMV-nek.