Döntöttek a Főgáz megvételéről

Jóváhagyta a Főgáz kisebbségi részesedésének megvásárlását az MVM mai közgyűlése – erősítették meg az EnergiaFocus.hu információit piaci források. Úgy tudjuk, a mostani tulajdonos német RWE az ügyletről már múlt héten megegyezett a magyar kormánnyal.

A mára összehívott rendkívüli MVM közgyűlés döntésével így az állami energiaipari társaság 49 százalékos részesedést szerez a budapesti gázszolgáltatóban. Az ügylet zárására azonban csak jövőre kerül majd sor. Ezzel a Főgáz teljes mértékben közösségi tulajdonba kerül, hiszen a cég többségi tulajdonosa a főváros marad.

Az MVM ezzel egy a rezsicsökkentések ellenére is nyereségesen működő egyetemes gázszolgáltatóhoz jut, amely nem csak Budapesten, hanem a Tigáz ellátási területén is rendelkezik szolgáltatói engedéllyel, illetve az ennek fenntartásához szükséges ügyfélszolgálati irodahálózattal. A kisebbségi rész megvétele azonban nem csak a lakossági üzletágat, hanem az elosztóhálózatot, illetve a versenypiaci szolgáltatást is magában foglalja. Utóbbi azért fontos, mert ellensúlyozza jelenleg a háztartások ellátásán keletkező veszteséget.

Tény, hogy az állami energiatársaság a lakosságot ellátó szolgáltatók közül a legjobb célpontot választotta ki, hiszen a Főgáz esetében elegendő ahhoz a cég felét megvenni, hogy – a fővárossal karöltve – teljes irányítást szerezzen egy egyetemes szolgáltatóban. Azonban ha a kormány valóban biztos abban, hogy jövőre is lesz még rezsicsökkentés, amely Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkárának tegnapi nyilatkozata szerint érinti majd a gázárakat is, akkor nem feltétlenül ez a legjobb időpont a vásárlásra.

Egy újabb rezsicsökkentés ugyanis tovább csökkentheti a Főgáz értékét, vagyis akár alacsonyabb vételár is kialakulhatott volna néhány hónappal később. Így viszont a rezsicsökkentés következő körének költségeit amellett, hogy az MVM nagykereskedőként biztosan érzékeli majd, a már közösségi tulajdonban lévő Főgáznak is viselnie kell majd.

YouTube videó