Felszámolást kezdeményeztek az E-Star ellen

Ki nem fizetett számlái miatt felszámolási eljárást kezdeményezett az E-Star Nyrt. ellen a korábban a céghez tartozó Grep Zrt. – értesült az EnergiaFocus.hu az ügyet közelről ismerő forrásokból.

A Grep közvilágítási rendszerek modernizálásával és üzemeltetésével foglalkozik, amit a cég létrejövetelekor az E-Star keretein belül, lényegében azon keresztül valósított meg. A Grep azonban kivált a tőzsdei energia cégből, elnöke és tulajdonosa viszont az E-Star egyik alapítója, Makra József még ma is.

A közvilágítási társaság idén február 25-án jelezte, hogy felfüggeszti az üzemeltetési tevékenységet Érden, Gödön, Üllőn, Balassagyarmaton és Törökbálinton. Ezeken a településeken a Grep az E-Star megbízásából végezte a passzív közvilágítási elemek és feszültségszabályozók működtetését, ám tél végén szerződést bontott korábbi anyacégével.

Információink szerint erre azért került sor, mert az E-Star komoly mértékű adósságot halmozott föl a Grep Zrt.-vel szemben. A hivatalos közlések szerint Makra József júliusban eladta azt a bristoli bejegyzésű Sandling Enterprises-t, amely az E-Star tizedét birtokolta, közel egy hónapra rá pedig a Grep kezdeményezte a tőzsdei társaság felszámolását, az eljárás azonban még nem indult el.

Az E-Star azt követően került nehéz helyzetbe, hogy az ügyfélportfóliójának döntő hányadát kitevő önkormányzatokkal az elmúlt fűtési szezont követően sorra romlott meg a viszonya a halmozódó kintlevőségek miatt. A társaság felbontotta hőszolgáltatási szerződését Vámospérccsel és Hódmezővásárhellyel, de további fizetési problémákról számolt be Sárospatak, Fejér és Veszprém megye önkormányzatánál is.

Az E-Star árfolyama január óta 90 százalékot esett
(bet.hu)

Mindenesetre a cég hanyatlását jól mutatja, hogy tőzsdei árfolyama 2012 januárjában még 5000 forint környékén mozgott, míg a keddi kereskedést 429 forinton zárta.

Múlt héten az E-Start 2 millió forintra büntette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amiért a cég nem tette közzé 2011-es beszámolóját. Július 25-én ugyanezért a Budapesti Értéktőzsde már 300 ezer forintos szankcióval sújtotta az E-Start, mert az energiaipari társaság nem tette elérhetővé 2011-es éves jelentését a pénzügyi év végét követő négy hónapban. Az E-Star áprilisban összehívott éves közgyűlésen azért nem kerültek napirendre a cég szerint a jelentéssel kapcsolatos pontok, mert a tárgyalás alapját képező auditált beszámolók a könyvvizsgálók közötti véleményeltérés miatt nem készültek el időre. Ezek bemutatására ugyanakkor a mai napig nem került sor.

YouTube videó