Gond lehet a stratégiai gáztárolóval

By | 2013.08.21.

Probléma adódhat a szőregi biztonsági gáztároló működésével, a kőzet alatt mintegy 300 méterrel ugyanis az E.ON már elvesztett egy tárolót a víz folyamatos betörése miatt – tudta meg az EnergiaFocus.hu. A kockázatokat növeli, hogy a stratégiai tároló – melyet az állam épp most akar megvenni – hosszú ideje nincs teljesen feltöltve, ennek hatását pedig eddig még nem vizsgálták.
Geológiai szempontból nem a legideálisabb helyszínen épült ki a biztonsági gázkészletet is magában foglaló szőregi tároló, ezért probléma léphet fel az üzemeltetésével. Az EnergiaFocus.hu értesülései szerint a területen korábban már meg kell szüntetni egy gáztárolót.
A gáztárolásra alkalmas kőzet Szőregen 1200 méteres mélységben van a föld alatt, ám körülbelül 300 méterrel lejjebb az E.ON is rendelkezett egy tárolóval. Igaz, ez utóbbi egyáltalán nem volt jelentős, mivel mindössze 150 millió köbméter földgázt volt képes befogadni. A Maros-1 jelzésű kőzet azonban nem volt elég stabil, mivel kitároláskor, amikor lecsökkent a nyomás a tárolóban, a víz rendszeresen beszivárgott a területre. Az E.ON emiatt eladta a MOL-nak a tárolót, ám a hazai olajcég azóta sem használja.
A szőregi stratégiai tároló egy kimerült termelő mező helyén jött létre, ezért számos kút tarkítja a területet, melyek némelyike lenyúlik egészen a Maros-1 gáztároló kőzetéig. Gondot így az általunk megkérdezett szakértők szerint elsősorban az okozhat, ha ezek nincsenek megfelelően ledugaszolva, mivel így a víz egészen a biztonsági tárolóig szivároghat vissza.
További kockázatot jelent, hogy az összesen 1900 millió köbméter kapacitású szőregi egységet már két éve nem töltötték fel teljesen. A kormányzati döntéseknek megfelelően ugyanis ma körülbelül 800 millió köbméter biztonsági tartalékkal kell rendelkeznie a tárolónak, holott az egységből a stratégiai készletre fenntartott kapacitás 1200 millió köbméter lenne. Ez azt jelenti, hogy a tárolóban tartósan a megfelelőnél valamivel alacsonyabb a nyomás. Az EnergiaFocus.hu pedig úgy tudja, eddig nem készült olyan tanulmány, amely ennek hatásait vizsgálta volna.
A stratégiai tárolót is magában foglaló szőregi egység hamarosan – az E.ON föld alatti tárolóihoz hasonlóan – állami kézbe kerül. Erről még március 22-én írt alá szándéknyilatkozatot Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, illetve a MOL és a tároló többi tulajdonosát tömörítő Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ). A felek akkor azt rögzítették, hogy a tulajdonjogok átruházásáról szóló szerződést 90 napon belül megkötik. Ezt követően a tervek szerint az állam 51 százalékkal rendelkezne a tárolóban, míg a maradék 49 százalék az MSZKSZ-nél maradna.
Az EnergiaFocus.hu tudomására jutott probléma nyilvánvalóan nem valószínű, hogy rövid távon jelentkezne. Másfelől viszont a szőregi tároló csupán 2009 óta működik, ami meglehetősen rövid idő ahhoz, hogy az egység üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő gondok a felszínre jöjjenek.