Hova tűnt a gáz a tárolókból?

Az elmúlt 9 évben egyszer sem volt olyan kevés gáz a tárolói kapacitás arányában a magyarországi tárolókban a fűtési időszak előtt, mint idén – derül ki a Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból. A fogyasztás drasztikus visszaesése mellett ebben a tárolók ebben szerepet játszhattak a rövid távú szerződések.

Konganak az ürességtől a hazai gáztárolók. A MEKH által közölt adatok szerint júliusig mindössze a kapacitás 39,6 százalékát töltötték meg a kereskedők földgázzal. Márpedig ez azt jelenti, hogy 2004 óta, vagyis amióta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal, illetve jogelődje nyilvános számokat közöl a tárolók töltöttségéről, arányaiban még sosem volt ennyire kevés fűtőanyag a föld alatti létesítményekben.

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy abszolút értékben is rekord alacsony lenne a tárolókban lévő gáz mennyisége. Hiszen az idén júliusig betárolt fűtőanyag valamivel több, mint 2,5 milliárd köbméter, miközben például 2004-ben 2,3 milliárd köbmétert tartották nyilván júliusban a föld alatt. Csakhogy 9 évvel ezelőtt ez 64,8 százalékos töltöttséget jelentett, vagyis az akkori 3,8 milliárd köbméteres kapacitás csaknem kétharmadát ilyenkorra már lekötötték a kereskedők.

Az elmúlt években is a mostaninál jóval magasabb töltöttségi szintet mértek a vizsgált időszakra. Tavaly júliusban 54,6 százalékban voltak tele a tárolók, 2011-ben pedig 64,7 százalékos volt a töltöttség.

Persze a mostani szint a júliusinál biztos, hogy magasabb. Fritsch László, a már MVM-tulajdonban lévő Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy a tárolók kihasználtsága 55 százalék körüli jelenleg. Ez azonban még mindig messze elmarad a tavaly szeptemberi 62,5, valamint a 2011. szeptemberi 75,5 százalékos töltöttségtől.

Ennek elsődleges oka egyértelműen az, hogy az elmúlt 3-4 évben mért évi 11,5-12 milliárd köbméteres éves hazai fogyasztás 2012-re alig több mint 10 milliárd köbméterre esett. Emellett viszont szerepe lehetett egyfajta piaci bizonytalanságnak, ami miatt a kereskedők igyekeznek minél rövidebb távra lekötéseket végezni.

Mindazonáltal ennek igazából csak akkor lehet bármilyen jelentősége, ha Kijev és Moszkva között a tél során elhúzódó vita alakul ki, és hetekig nem érkezik földgáz Magyarországra keleti irányból. A helyzetet súlyosbíthatja, ha eközben extrém hideg időjárás uralkodik majd, ám a föld alatti létesítmények kitárolási kapacitása akkor is csak napi 55 millió köbméter lenne, ha teljesen tele lenne valamennyi tároló.

YouTube videó

Visszakövetések

  1. […] arról korábban beszámoltunk, az előző évekhez képest tényleg rekord alacsony a tárolók töltöttségi szintje, mivel a […]