Idén biztosan nem lesz METÁR

Ebben az évben még biztosan nem alakul át a megújuló energia támogatás, és nem vezetik be a már most is csaknem féléves csúszásban lévő METÁR-t – erősítették meg az EnergiaFocus.hu értesüléseit kormányzati forrásból. Elsősorban a rezsicsökkentés az ok, amiért a zöldenergia nem kaphat egyelőre új ösztönzést.

Nem vezetik be 2013-ban a megújuló energia támogatási rendszert, vagyis a METÁR-t, ami itthon a jelenlegi kötelező áramátvételi támogatást váltaná föl. Pedig a zöldenergia támogatási rendszerének átalakítása a korábbi tervek szerint már idén január 1-jén megvalósult volna. Az EnergiaFocus.hu úgy tudja, a késleltetés oka a rezsicsökkentés.

Ahhoz ugyanis, hogy januárban megvalósulhasson a 10 százalékos lakossági energiaár-mérséklés, többek közt az kellett, hogy a háztartások villanyszámlájából a nem lakossági fogyasztók tarifájába kerüljön át a megújuló energia támogatása. Vagyis ha a zöldenergia termelés újabb ösztönzést kapna, akkor az több milliárd forintos terhet róna a magyarországi vállalkozásokra, vagy emelést jelentene a lakossági áramárban.

Ez utóbbi pedig elképzelhetetlen, már csak azért is, mert Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nemrég megerősítette: ősszel legalább 10 százalékkal csökken tovább a gáz-, a távhő- és az áram díja a lakosság számára. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a METÁR-t nagy valószínűséggel még jövőre sem vezetik majd be, hiszen 2014-ben hazánkban az általános választások mellett önkormányzati, és európai parlamenti voksolást is tartanak, így aligha emeli a kormány „feleslegesen” bármely választói csoport számára is az energiaárakból fakadó terheket.

A METÁR a korábbi elképzelések szerint lehetőséget teremtett volna többek közt arra, hogy a megújuló alapon termelt hő is támogatást kaphasson. Emellett a mostani szabályozással ellentétben zöldenergia termelési technológiánként eltérő kompenzációt nyújtott volna, ezen kívül pedig területenként kvótákat határozott volna meg, hogy hol mennyi biomassza, vagy naperőmű épülhet.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne számítani a megújuló energia termelés bővülésére Magyarországon. Mint korábban megírtuk, létezik olyan kormányzati terv, amely szerint a jelenlegi kötelező átvételi rendszer mellett a nyár folyamán szélerőmű pályázatot írnának ki. Úgy tudjuk azonban, az elmúlt időszakban nem történt előrelépés a terv megvalósítását illetően, igaz, az EnergiaFocus.hu forrásai arról sem számoltak be, hogy a pályázat kiírását elvetették volna.

YouTube videó