Tanyavillamosítást tervez a kormány

By | 2013.07.01.

Tanyavillamosítási programot tervez a kormány – legalábbis erre utal az a levél, amelyet információink szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium küldött valamennyi áramelosztó cégnek a múlt héten. A tárca arra kíváncsi, mennyibe kerülne a ma még hálózatra nem kötött egyedülálló lakóépületek csatlakoztatása az elosztórendszerre.
Úgy tűnik, hamarosan újjáéledhet a tanyavillamosítási program. Az EnergiaFocus.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a kormány az elosztócégeknél a tanyák hálózatra kötésének lehetőségei felől érdeklődik.
Információink szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a múlt héten az E.ON, az Elmű-ÉMÁSZ csoport, illetve az EDF Démász elosztóhálózati cégeihez egy-egy elektronikus levelet juttatott el. Ezekben mindössze két kérdés állt: egyrészt az NFM arra volt kíváncsi, mennyibe kerülne egy-egy különálló tanya, vagy egy tanya csoport rákötése a villamos energia-hálózatra.
Másrészt pedig a tárca afelől érdeklődött, mennyibe kerülne az elosztócégeknek az, ha átvennék a ma szigetüzemben működtetett áramrendszerek üzemeltetését. Ez utóbbinak azoknál a tanyáknál van jelentősége, ahol az ott lakók maguk termelnek villamos energiát, ám nem csatlakoznak rá az elosztóhálózatra. Azonban éppen emiatt az elosztók egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalattal a szigetüzemek működtetésére, hiszen ezek nem az ő, hanem a tanyák tulajdonát képezik.
Az általunk megkérdezett szakértők szerint amennyiben a kormány valóban elindítana egy tanyavillamosítási programot, az jelentős költséggel járna. A tanyák beillesztése az elosztóhálózatba darabonként elérheti akár az egymillió forintot is.
Azonban nem csak a vezetékek és a csatlakozások kiépítése jelentene költséget a cégek számára. Az új kábelek kihúzásával ugyanis megnövekedne a fizetendő vezetékadó mértéke is, amelyet tovább emelne a szigetüzemek átvétele.
A jelenleg egyébként is nehéz pénzügyi helyzetben lévő elosztócégeknek így mindez hatalmas kiadást jelentene, főként ha a tanyavillamosítással járó költségeket nekik kellene állniuk úgy, hogy azt nem érvényesíthetnék később a díjszabásaikban.
Egyelőre nem teljesen látszik, mi lenne a célja egy ilyen tanyavillamosítási programnak. Mindenesetre a program elindítása esetén nem könnyítené az elosztócégek helyzetét az sem, hogy a következő években – egy idén tavasszal elfogadott törvénymódosítás értelmében – a ma még a levegőben lógó elektromos vezetékek jelentős részét a föld alá kell vinniük saját költségükön.