Tavasszal jön az új CNG kút

By | 2013.12.21.

Megnyílhat a főváros második sűrített földgáz (CNG) töltőállomása jövő tavasszal – tudta meg az EnergiaFocus.hu. A budai oldalra tervezett kút terveinek jóváhagyására október elején kerülhet sor. A Kőbányai úti CNG-töltőről fogyasztott mennyiség minden hónapban 1500-2000 köbméterrel nő.
Jövő tavasszal nyithat meg a második CNG-kút a fővárosban, ehhez az kell, hogy a budapesti gázszolgáltatónál, a Főgáznál október elején jóváhagyják a terveket, mivel a kivitelezés nagyjából hat hónapot vesz igénybe. Információink szerint az új töltőállomás Budán létesülhet.
Az új sűrített földgázt értékesítő kút létrehozását a tavaly októberben a Kőbányai úti MOL állomáson megnyílt első fővárosi CNG-töltő sikeressége indokolja. A Főgáz adatai szerint ugyanis a kút fennállása óta minden hónapban mintegy 1500-2000 köbméterrel növekszik az eladott mennyiség.

Több mint tízszeresére nőtt a tankolások száma
(Főgáz)
Nem csak az eladott mennyiség, hanem a tankolások száma is jelentősen emelkedik. Szűk egy év alatt a több mint tízszeresével nőtt a Budapesten sűrített földgázt tankolók száma.
A becslések szerint jelenleg körülbelül 400 CNG-vel hajtott autó jár a magyar utakon. Ezek jelenleg Szegeden, Győrben, illetve a már említett pesti kúton tankolhatnak, így a három nyilvános töltőállomás jelentősen elmarad a Németországban található 800, illetve az Ausztriában már telepített 170 sűrített gázkúttól. Szegeden jelenleg hat CNG-busz működik a tömegközlekedésben, de úgy tudjuk, hasonló elképzelések már Budapesten is léteznek.
A CNG az LPG autógáztól eltérően nem probán-bután hajtóanyag, hanem gyakorlatilag ugyanazt a gázt jelenti sűrített formában, amit az otthonunkban is használunk. Egy kilogramm CNG ma 345 forintba kerül Budapesten, a tapasztalatok szerint pedig a mostanság érvényes benzinárakkal összehasonlítva havonta 30-40 százalékos megtakarítás érhető el vele a hagyományos üzemanyagokhoz képest.