Új szélerőmű tendert írnak ki idén

By | 2013.04.21.

Nyáron új szélerőmű pályázatot ír ki a kormány – értesült iparági forrásokból az EnergiaFocus.hu. Úgy tudjuk, ehhez nem vezetik be az új megújuló támogatási rendszert, a METÁR-t, hanem a mostani kötelező átvételi rendszer mellett nyílik majd meg a tender.
Hamarosan újra létesülhetnek szélerőművek hazánkban, az EnergiaFocus.hu információi szerint ugyanis nyáron új pályázatot írnak ki ebben a szektorban. Iparági forrásaink szerint a beruházási feltételek hasonlóak lesznek majd a 2009-ben kiírt, majd érvénytelennek nyilvánított tenderhez képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új szélerőművek a mostani kötelező áramátvételi támogatásban részesülnek majd, hiszen addig nem fogják bevezetni a korábban tervezett új megújuló támogatási rendszert, a METÁR-t. Emellett pedig a kiírt mennyiség is várhatóan azonos lesz a 2009-ben meghirdetettel.
2009-ben a beruházók összesen 410 megawattnyi új kapacitásra pályázhattak, a 2010-es kormányváltást követően azonban visszavonták a tendert. Habár a befektetők összesen 1118 megawattnyi szélparkot építettek volna, formai és tartalmi hiányosságok miatt azonban érvénytelenítették a legtöbb beadványt, a kiírás értelmében ugyanis ezeket javítani nem lehetett.
Így végül alig több mint 300 megawattnyi pályázat maradt állva, így nem alakulhatott ki verseny a kötelező átvételi támogatásért. A cél ugyanis az volt, hogy a beruházók licitálás során egyre alacsonyabb áramár mellett is vállalják a szélerőmű telepítését. Így nem emelkedett volna túlzott mértékben a lakossági villamosenergia-díj, ám erre csak abban az esetben lett volna lehetőség, ha a 410 megawattnál több érvényes beadvány marad az előzetes elbírálást követően.
Egy új pályázat mindenesetre közelebb vihetné hazánkat a 2020-ig Brüsszel felé vállalt megújuló energia célok megvalósításához. Legutoljára ugyanis 2006-ban lehetett kvótát nyerni szélerőmű építéséhez, igaz, az akkor meghirdetett 330 megawatt kapacitás csupán az elmúlt két évben telt meg beruházásokkal.
Az új szélerőművek a jelenlegi szabályozás mellett elsősorban a hazai vállalkozásokra helyeznének újabb terhet, hiszen január óta már csak a nem lakossági áramfogyasztók fizetik a kötelező átvételi tarifát. A kvóták kiosztásától az első kifizetésig azonban 2-3 év biztosan eltelik, ami alatt a szabályozói környezet is megváltozhat. Arról nem beszélve, hogy 50-100 megawattnyi új kapacitás belépése a rendszerbe az első időszakban vélhetően kilowattóránként még csupán egy forint alatti összeggel növelné meg a vállalkozások tarifáját.