Van még párnagáz tartalék

By | 2013.11.07.

Körülbelül 200 millió köbméter párnagázt lehet még kivenni a négy, korábban E.ON tulajdonban lévő hazai gáztárolóból anélkül, hogy az bármilyen károsodást okozna a létesítményekben – tudta meg az EnergiaFocus.hu a tárolók helyzetét jól ismerő forrásokból. Ezen kívül van olyan tároló is a négy közül, amelyért nem lenne kár.
Tudna még mihez nyúlni a kormány, ha némi olcsó gázzal szeretné kiegészíteni a novemberi rezsicsökkentést. Az általunk megkérdezett, a tárolókat jól ismerő szakértők szerint ugyanis még összesen körülbelül 200 millió köbméter párnagáz vehető ki a négy korábbi E.ON tárolóból úgy, hogy az semmilyen gondot nem okozna a létesítményekben.
A párnagáz a tárolókban arra szolgál egyrészt, hogy fenntartsa az optimális nyomást a létesítményben, valamint ezáltal biztosítsa, hogy ne törjön be talajvíz a tárolóba, ami végérvényesen csökkentené annak kapacitását. Ára pedig – mivel a gáz bekerülése óta nem jutott ki a tárolóból – jóval kedvezőbb, mint a mai tarifa mellett beszerzett fűtőanyagé.
Mint ismert, az E.ON még 2010-ben 200 millió köbméter párnagázt minősíttetett át tárolóiban kereskedelmi készletté egy technikai fejlesztésnek köszönhetően. Miután idén az MVM megvásárolta az E.ON magyarországi gázüzletágát, megszerezte a pusztaedericsi, a kardoskúti, a hajdúszoboszlói és a zsanai földalatti tárolókat, illetve a hozzájuk tartozó párnagázt is. Mivel az E.ON a 200 millió köbméter kedvező árú fűtőanyagból csak 80 milliót értékesített, egy miniszteri rendelet lehetővé tette, hogy a maradék 120 millió köbmétert az MVM felhasználja a novemberi 11,1 százalékos rezsicsökkentésben – noha mint megírtuk, az csak töredékét fedezi a lakossági ármérséklésnek.

A korábbi E.ON tárolók
Az általunk megkérdezett szakértők azonban vázoltak egy jóval radikálisabb megoldást is, amellyel az újabb 200 millió köbméternél jóval több párnagáz is elérhetővé válna. Mivel a hajdúszoboszlói tárolót meglehetősen rossz minőségű létesítménynek tartják – az ugyanis időről időre vizesedni kezd -, onnan kitermelhető lenne egymilliárd köbméter kedvező árú fűtőanyag. Igaz, ezzel a létesítményt gyakorlatilag be kellene zárni. A szakértők szerint viszont ezért az 1,44 milliárd köbméteres tárolóért nem csak a minőségi problémák miatt nem lenne kár, hanem azért sem, mert a júliusi adatok szerint a tárolók mindössze 39 százalékban voltak tele, amilyen alacsony kihasználtságra hosszú évek óta nem volt példa. A tárolók kihasználtsága pedig a következő években szinte biztos, hogy nem javul jelentős mértékben.
Ugyan a Déli Áramlat elkészülésével ismét szükséges lehet, hogy Magyarországon a mostaninál nagyobb tárolói kapacitás álljon rendelkezésre, de ezt szakértők szerint a ma 2,17 milliárd zsanai létesítménnyel meg lehetne oldani, mivel a minden szempontból tökéletesnek tartott tároló akár több mint 5 milliárd köbméter gáz befogadására is alkalmassá tehető.