A PannErgy partner a rezsicsökkentésben – interjú Tóth Péterrel

A PannErgy maga is lehetőséget teremt a további rezsicsökkentéshez a miskolci geotermikus projekten keresztül, melyet hamarosan átadunk – mondta az EnergiaFocus.hu-nak adott interjúban Tóth Péter, aki február 11-e óta tölti be a geotermiával foglalkozó cég vezérigazgatói posztját. A PannErgy új vezetője rámutatott, bár jelentős késés mutatkozik az új megújuló támogatási rendszer kialakításában, nem ettől függ a tőzsdei cég további beruházásainak sorsa.

- Milyen elképzelésekkel fogadta el ezt a pozíciót?

- Mindig is úttörőként tekintettem a PannErgy-re a saját, vagyis a geotermikus energia területén. Azt látom, hogy a cég a korábban kialakított stratégia mentén halad, ami meglehetősen ritka egy ilyen intenzíven változó gazdasági környezetben, ezek olyan tényezők, amik vonzó kihívássá teszik ezt a pozíciót. Karrierem során több nagyvállalati kultúrát volt szerencsém megismerni, így azt gondolom, ezek olyan tapasztalatok, melyek jól kamatoztathatóak a PannErgy-nél is.

- Mik lesznek az első feladatai?

- A vállalat egy nagyon meghatározó esemény előtt áll, hiszen hamarosan átadjuk a térség legnagyobb geotermikus beruházását. A Miskolci Geotermikus Projekt megvalósulásával folytatódhat tovább a stratégia megvalósítása, mindamellett, hogy át fogja rendezni a cég mindennapjait. Ez ugyanis az első igazán nagy projekt, ami működni kezd, hiszen sem a szentlőrinci, sem a berekfürdői projekt nem jelentett ekkora lépést, noha egyelőre még nem volt lehetőségem megismerni a legapróbb részletekig a PannErgy projektjeit. Az a célunk, hogy egy ilyen nagy volumenű beruházás üzemeltetése is ugyanolyan zökkenőmentesen történjen, mint a már működő lezárt projektek.

IMG_1148

- Hogyan látja a mai magyar energetikai szabályozás irányait? Például mit gondol a rezsicsökkentésről?

- Ez az intézkedés erőteljes politikai nyomásra született. Tény, hogy a közmű vállalatok eddig biztos megtérülést biztosítottak tulajdonosaiknak és nyereségesen működtek, másrészt azt is látni kell, hogy a magyarországi családoknak nagy terhet jelent az adott havi rezsi pontos rendezése. Az elmúlt hét történései alapján feltételezhető, hogy ezt további csökkentések fogják követni. A kérdés az, hogy mikor és milyen szolgáltatót, milyen mértékben terhelnek ezen intézkedések.

- A távhő díjon keresztül ez a kérdés hamarosan a PannErgy-t is érinteni fogja, elsősorban Miskolc miatt.

- Ez így igaz. Ugyanakkor pont itt mutatkozik majd meg, hogy a PannErgy által szolgáltatott geotermikus energia milyen előnyökkel jár. Hiszen azzal, hogy az így előállított hő több mint 30 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos forrásból érkező energia Miskolcon, gyakorlatilag teljesen lekerül a nyomás a helyi távfűtő cégről, és az önkormányzatról, ha további rezsicsökkentésre kerül sor. Ily módon a PannErgy hozzájárul a további energiaár-mérséklésekhez.

- Mi a véleménye a zöldenergia támogatás átalakulásáról, illetve a tervezett új rendszer, a METÁR koncepciójáról?

- Világosan látszik, hogy ebben a kérdésben jelentős késés mutatkozik a törvényalkotás részéről, hiszen az új megújuló támogatási rendszernek a tervek szerint már 2013. január 1-jén életbe kellett volna lépnie. Ehhez képest nem tűnik valószínűnek, hogy még az idei év első felében ebből bármi is legyen. Számítani lehet arra is, hogy az eredeti elképzeléshez képest a koncepció a megvalósulásig még komoly átalakításon mehet keresztül.

- Az eredeti METÁR-koncepció tartalmazta a megújuló alapon termelt hő támogatásának lehetőségét is, ami a PannErgy tevékenysége szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.

- Minden olyan kezdeményezést, amely a megújuló forrásból előállított hőt kedvezőbb színben tünteti fel, természetesen támogatunk, de hangsúlyozom, a végső rendelet megalkotásáig még rengeteg idő van hátra, addig pedig sok minden változhat a koncepcióban. Azt mindenesetre fontos kiemelni, hogy az előttünk álló projektek fejlesztése nem a zöldhő támogatásától függ.

Tóth Péter (2)

- A Mavir egyik vezetőjeként látta, milyen az, amikor állam az energetikai szektor stratégiai szegmensében tulajdonosként van jelen. Mi a véleménye az állami szerep erősítéséről a gázpiac esetében?

- A gázár hazánkban – és a környező országokban – mindig is politikai kérdés volt. Ugyanakkor ennek befolyásolása piactorzító hatású, ami nem feltétlenül a megfelelő irányba tereli a beruházásokat. Ez hosszú távon szerintem nem egészséges. Ugyanakkor azzal, hogy a hosszú távú gázvásárlási szerződés újratárgyalásánál egy ország, és nem egy vállalat ül a tárgyaló asztalnál, remélhetőleg sikerül majd jobb pozíciót kialkudni. A gáztárolók pedig stratégiai elemei a hazai energetikai rendszernek, így mindenképpen pozitívnak tartom ezek visszavételét, de mint minden ilyen tranzakció esetén az ár a legmeghatározóbb.

- Mennyire értékelődhetnek fel a magyarországi gáztárolók a közeljövőben?

- Magyarország nagyon fejlett gáztárolói kapacitásokkal rendelkezik, amely jó szolgálatába tudna állni a gáztőzsdének. A piacon ugyanis likviditásra van szükség, amihez kell tárolói kapacitás és további határkeresztező kapacitások. Ez utóbbiban nyújthat segítséget a magyar-horvát és a magyar-szlovák gázösszeköttetés. Mindez pedig jobb alkupozíciót eredményezhet a hosszú távú gázszerződés újratárgyalásakor.

- Mi jelenthet támaszt a PannErgy árfolyamának a következő időszakban?

- Az IMF/EU-megállapodás körüli huzavona, illetve az új jegybankelnök személyéről szóló pletykák jelentősen elbizonytalanították a befektetőket a magyar tőkepiacon. A közelmúltban két nagy nemzetközi szereplő is kivonult a kereskedők közül. Ha viszont március környékén ismét tisztul majd a kép a magyar makrogazdaság irányait illetően, akkor vélhetően visszatér majd a bizalom a budapesti tőzsdére, és a PannErgy részvényeibe is. A cégünk kapcsán az elmúlt hetek árfolyamgyengülése nyilván együtt járt a miskolci projekt elindulására való várakozással, késlekedéssel. Kedvező hírnek ítélem Orbán Viktor miniszterelnök Úr tárgyalásának eredményeit, melynek során jelentős Európai Uniós támogatások érkezhetnek az országba a következő hét évben, így várhatóan lesz forrás a megújuló energiák támogatására is.

YouTube videó

Visszakövetések

  1. [...] ahol az igazgatótanácsba választották Tóth Péter, a Pannergy nemrég kinevezett vezérigazgatóját, illetve Major [...]