Elfogyhat a szélenergia is

Kevesebb szélenergia áll a rendelkezésünkre, mint amennyit a kutatók korábban jósoltak „Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy végtelen a hasznosítható szélenergia mennyisége.” – mondja David Keith, a Harvard Egyetem fizikusa. Elvégre a szél nem valószínű, hogy valaha is eltűnhet a Földről, mégis spórolnunk kell ezzel az energiaforrással.

A David Keith által vezetett új kutatás szerint azonban a nagyméretű szélerőmű-farmok által termelt energia mennyiségét eddig túlbecsülték, és nem áll rendelkezésre annyi, mint amennyit korábban jósoltak.

Az egyes szélturbinák mögötti terület ugyanis szélárnyékba kerül, ennek oka, hogy a szél sebessége a lapátok miatt lelassul. Az ideális szélfarm létrehozása érdekében meg kell találni a tökéletes egyensúlyt: egyfelől annyi szélturbinát kell egy adott területre telepíteni, amennyit csak lehet, másfelől viszont biztosítani kell elegendő távolságot a turbinák között, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni a szélárnyék okozta veszteséget. Ám ahogy a szélerőmű-farmok egyre növekszenek, egyre inkább hatnak egymásra – negatívan.

Keith tanulmánya – melyből a Wind Daily idézett – szerint a nagyon nagy méretű (100 négyzetkilométernél nagyobb) szélerőmű-farmok maximális teljesítménye 0,5-1 watt/négyzetméter között van. Korábbi számítások szerint – amelyek figyelmen kívül hagyták a turbinák fékező hatását – 2 és 7 watt/négyzetméterre becsülték a szélfarmok teljesítményét. Vagyis Keith tanulmánya szerint nem juthatunk globálisan annyi szélenergiához, mint amennyit eddig a tudósok reméltek.

„A szélenergia-termeléssel kapcsolatos egyik legnagyobb, eddig nem megoldott probléma, hogy amint kiépítünk egy szélerőmű-farmot és hasznosítjuk az általa termelt energiát, egyúttal meg is változtatjuk az energiaforrást, és nehezebbé tesszük az energia további hasznosítását.” – mondta Amanda S. Adams, a kutatás társszerzője.

„Ha az egész Földön szélerőműveket szeretnénk telepíteni, akkor a rendszer hatalmas mennyiségű, több száz terrawattnyi energia termelésére lenne képes, de ezen a ponton olyan mértékben megváltoztatnánk a Föld széljárását, amely a jelenlegi széndioxid-kibocsátás okozta hatások kétszerese is lehet.” – mondta Keith.

„A kutatási eredményeinkkel persze nem azt szeretnénk üzenni, hogy nem kell folytatni a szélenergia arányának növelését – a szél sokkal jobb a környezet számára, mint a hagyományos szén energiahordozók – de a geofizikai határok ismerete nagyon fontos, ha valóban az energiatermelés harmadát szélenergiából szeretnénk fedezni a jövőben.” – tette hozzá David Keith.

YouTube videó

Hozzászólások

  1. Péter mondta:

    És ennek a cikknek ezt az ostoba címet kellett adni? Feltétlenül?

  2. Péter mondta:

    És akkor még egy: “One of the inherent challenges of wind energy is that as soon as you start to develop wind farms and harvest the resource, you change the resource, making it difficult to assess what’s really available,”

    Az eredeti egyáltalán nem azt mondja a végére, amit a fordítás.