Károsabb a korom, mint a metán?

A dízelmotorok és a fa égése során keletkező anyagok kétszer károsabbak a globális felmelegedés terén, mint azt korábban becsülték – állítja egy tanulmány. Az új kutatás eredményei szerint a szén-dioxid csak a második a klímaváltozás okozóinak rangsorában.

A széntartalmú aeroszolok köztudottan hozzájárulnak az atmoszféra melegedéséhez, mivel felfogják a napsugarakat, és fokozzák a jég és a hó olvadását. A BBC által ismertetett új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a korom nagyobb hatással van a globális felmelegedésre, mint a metán.

“A konklúzió az, hogy a korom jelentős mértékben megterheli az atmoszférát” – mondta Sarah Doherty, a tanulmány vezető szerzője. “Az érték, amit az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) közölt 2007-ben, csak a fele annak, amit most mi mértünk – és ez sokkoló” – folytatta.

A kutatók közlése szerint a koromképződés Európában és Észak-Amerikában csökkent az utóbbi időben a dízelmotorokat érintő szigorításoknak köszönhetően. Nem változik azonban a kibocsátás mértéke a fejlődő országokban. Igaz ugyan, hogy ezek a típusú részecskék nem tartózkodnak sokáig az atmoszférában, de a számuk csökkentésével azonnali hatást lehetne elérni a hőmérsékletben.

“A dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának csökkentése, illetve a hagyományos fa- és szénégetés visszaszorítása egészségügyi és klímavédelmi szempontból is előnyös lenne” – mondta a Leeds-i Egyetem professzora, Piers Forster. “Ha mindent megtennénk, ami tőlünk telik, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, azzal egy fél fokkal csökkenthetnénk a felmelegedés mértékét vagy néhány évtizedet nyerhetnénk.” – tette hozzá.

A kutatás ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy a korom szerepe összetett, és lehet fűtő és hűtő hatása egyaránt. “A csökkentés kérdése összetett, mivel a korom jellemzően más részecskékkel és gázokkal együtt keletkezik, esetleg olyanokkal is, amelyek éppenséggel csökkentik a globális felmelegedést” – mondta Forster professzor. “Az atmoszférában található egyes szerves anyagoknak például valószínűleg hűtő hatásuk van. Ha felszámoljuk ezeknek az anyagnak a forrását, lehet, hogy nem érjük el azt a hőmérséklet-csökkenést, amit várunk” – tette hozzá a kutató.

A szerzők szerint igaz ugyan, hogy a korom koncentrációjának csökkentése fontos, ám hosszú távon a legjobb módszer a klímaváltozás megfékezésére a széndioxid-kibocsátás csökkentése.

YouTube videó