Tengeri erőmű a vízfelszín alatt Olaszországban

Épül a világ első vízfelszín alatti, hullámenergiát hasznosító telepe – az ehhez szükséges eszközöket speciálisan úgy tervezeték, hogy a Földközi-tenger mozgását kihasználva termeljenek energiát. Az első prototípus 80 háztartás energiaigényének ellátására képes. Jelenleg a szárazföldön tesztelik a gépezetet, mielőtt a tervezett helyén is elkezdené az energiatermelést.

A 100 kilowattos teljesítményre képes hullámenergia-termelő berendezés néhány héten belül a Toszkán tengerpart közelében süllyesztik el – számol be az újításról a Reuters. Ehhez egy sínpárt rögzítenek 25 méter mélyen, a Földközi-tenger fenekére, míg a szerkezet felső részét hagyják, hogy a vízfelszín alatt keletkező hullámokkal együtt mozogjon. A két szerkezetet összetartó karok dugattyúszerű mozgásából nyerik az energiát. A tengeri kísérletek három hónapig tartanak.

A szerkezet árát és működését nagyban meghatározza az, hogy az a vízfelszín alatt működik – hangsúlyozza Michele Grassi, a 40South Energy vállalat alapítója és ügyvezető igazgatója.

“Ez az erőmű sohasem lesz kitéve túlzott terhelésnek. Ezzel elkerülhető a túlterhelés, és így a vízfelszínen történő szélsőséges időjárási események nem tudnak kárt tenni a szerkezetben. Ennek köszönhetően csökkenhet a gépek ára, és nőhet a teljesítmény.” – ismertette az előnyöket a vezető. A hosszú távú cél a tiszta és nem túl költséges energiatermelés a Toszkán partvidék lakói számára. A beruházás az Enel, Olaszország legnagyobb energiatársaságának megrendelésére készül.

„Ez a gép képes ellátni egy egész hotelt árammal. Képzeljünk el egy teljes partszakaszt, amelyet ilyen módon látunk el energiával. Úgy tekintünk erre a gépre, mint egy közepes vagy kis méretű prototípusra. Létezik egy nagyobb költségvetésű változat is, amely már megawattos teljesítményre képes, így, miután a kísérleti időszak során tapasztalt tanulságokat levonjuk, szeretnénk növelni a gép méretét.” – mondta Francesco Starace, az Enel Green Power vezérigazgatója.

A generátorok pedig ezalatt végig a vízfelszín alatt lesznek, így láthatatlanok maradnak a tengerparton lakók számára. Az egyetlen környezeti hatás pedig az a tiszta megújuló energia, amit a tengeri erőművek termelnek.

YouTube videó